Logga in
Hem

Information från våra kollegor i Ukraina

Publicerad den 5 april 2022

Genom våra kontakter i FEU (Federation of european fire officers) har vi fått en uppdatering om situationen för våra ukrainska kollegor. Chefen för den ukrainska statliga räddningstjänsten, General Kruk, säger vid mötet att situationen för räddningstjänsten och dess personal är mycket allvarlig och förvärras på grund av ökande brist på utrustning/material. Trots detta har man kontroll över situationen, också i de invaderade områdena.

Under mötet betonade ukrainarna återigen vikten av vårt stöd och uttryckte sin tacksamhet för det stöd de hittills fått från många länder.

Sedan invasionen inleddes har 24 brandmän dödats och drygt 50 skadats, sex har gripits och fyra av dem släppts igen. Runt 100 brandstationer och 250 brandbilar har förstörts.

Räddningstjänstpersonalen hanterar inte bara släckning av bränder utan också en stor mängd andra insatser i ruiner och byggnadsrester, eftersom mer än 15 000 byggnader har förstörts eller delvis skadats i landet. De kämpar vidare med stort mod och osjälviskhet för att rädda liv under extrema förhållanden.

Vi har också fått en uppdaterad lista över utrustning och material som saknas, den kan ni få ta del av genom att ta kontakt med oss via vår hemsida, http://www.brandbefal.se/sida/1110/Kontakt