FÖRENINGEN SVERIGES BRANDBEFÄL
 
EU-PROJEKT: SKOGSBRAND - ÖKAD KUNSKAP OCH MINSKADE SKADOR.
Av Anders Liljeberg  
23.01.2014
 
Under våren har Ni möjlighet att delta i en utbildning i Skogsbrand. Det som är speciellt med utbildningen är att tre av de fyra instruktörerna tillhör de främsta brandbeteendeexperterna i nordamerika.
-
En av dem är Marty Alexander, som varit med och utvecklat det brandbeteendesystem som idag används i Kanada, Alaska, Nya Zeeland och flera andra länder. Dana Hicks är en mycket duktig FBAN, dvs den person som tolkar brandens beteende på stora bränder och gör en spridningsplan för närmsta tiden. En plan som ligger till grund för släckningstaktik och säkerhetsplan. Mark Heathcott startade som brandman och sedan många år jobbat med planerade bränningar både i kanada och andra länder. Den fjärde instruktören är jag, Annie Johansson, som jobbat 10 år med naturvårdsbränningar i Sverige och gått brandbeteendekurser i Kanada.
 
Kort beskrivning: Kurs 1 fokuserar på  brandens beteende och vilka faktorer som påverkar den. Utifrån det kommer deltagarna göra spridningsplaner, som i kurs 2 sedan ligger till grund för släckningstaktik. Jag har även valt att lägga fokus på släckning med helikopter eftersom de kan göra en en hel del nytta, men vi kan använda dem mer kostnadseffektivt.

 

Tack vare att det drivs som ett EU-projekt, kostar kurserna 3300 kr (exkl moms) per deltagare, plus kostnad för mat och boende.

 

2-4 april: Kurs 1 i Kylås, småland

7-9 april: kurs 1 Hassela

10-12 april kurs 2 Hassela. (Branden från 2008 används som exempel)

 

www.kyllesjoskog.se hittar ni mer information om kursen, samt länk till anmälningsformulär. Här finns innehållsbeskrivning, info om målgrupper, prisuppgifter, info om instruktörer mm.

 

Sista anmälningsdag 7 feb!

 

Max 20 deltagare/kurs.
 

 

 

Jag har fått några frågor angående språket. Ja, kurserna går på engelska. Men under telefonmöte med kanadensarna så frågar de flera gånger om; vilken nivå de kan lägga språket, hur kan vi göra vårt bästa för att alla ska hänga med, alla kommer väl ställa frågor, osv. Så ingen behöver vara orolig för att inte förstå. Dessutom är det max 20 deltagare per kurs, för att gruppen inte ska bli för stor, utan att alla ska hänga med. Kunskapsmässigt siktar jag så högt som möjligt, men alla ska hela tiden förstå. Ni kommer även få länkar till bra "brandlexikon", samt litteratur att läsa på i förväg för att komma igång.

 

Förra veckan var jag i Hassela för att fördjupa mig i den branden som kommer användas som exempel under kursen. Måste säga att när jag sett området och sträckan som branden drog iväg dag 3, så får man verkligen respekt för vad som kan hända. Jag upplevde samma sak, vid arbetet med Bodenbranden (som också drog iväg dag 3!). Hoppas ni kan komma och dela erfarenheter och vara ännu mer förberedda inför nästa brandsäsong.
 

 

 

Tveka inte att höra av Er med frågor!

 

Vänliga hälsningar från Kylås

 

Annie Johansson

 

070-6376481